|    908 56 502 / 917 86 303  |  

19 - Beredskap / Når kriser oppstår bilde

Beredskap / Når kriser oppstår

Ja, kriser oppstår, hva gjør du? Spørsmålene og problemstillingene er mange, og den dagen ulykken rammer, er det lett å la tilfeldighetene få råde. Det gjelder spesielt om beredskapsarbeidet er neglisjert eller lite gjennomtenkt.

Skrevet av Per Torvild Aakvaag, HRM Group


For mange år siden hadde jeg et møte hos et større transportselskap. Da jeg kom inn i resepsjonen var det en helt spesiell stemning der. Det var stille, det sto et lite rundt bord med en hvit duk i hjørnet av resepsjonen. På bordet brant det et lys og det var et pent innrammet bilde av en flott ung mann, og det lå en protokoll der. Jeg oppfattet umiddelbart situasjonen og opplevde en vakker og verdig stemning.

Da jeg kom inn til daglig leder, kommentert jeg min opplevelse i resepsjonen, og jeg husker godt hva han sa. «Vi er en bedrift med over 200 sjåfører, og selv om vi ikke har råd til å miste noen, må vi se i øynene at det tidvis kan skje – dessverre. Da må vi vite hva vi gjør, hvordan vi skal gjøre det, og hvem som gjør hva. Da har vi ingen tid å miste.»


For eksempel kan:

  • en eller flere ansatte blir utsatt for en ulykke i forbindelse med en reise, muligens med døden til følge for én eller flere av dem
  • en ansatt får et hjerteinfarkt på jobben, og dør
  • en ansatt omkommer i en trafikkulykke
  • en av de ansatte tar sitt liv


Det er nyttig å tenke igjennom hva som kan skje og lage sine egne lister. Jo flere ansatte bedriften har, desto større er sannsynlighet for at noe kan skje.


Samtale med Professor dr. med. Lars Weisæth   Du må være pålogget for å se video

En dramatisk situasjon, en krise oppstår i din virksomhet. - Hva gjør dere? - Hvordan håndterer dere situasjonen? Professor dr. med. Lars Weisæth deler noen av sine tanker og erfaringer med oss.

Samtale med senior rådgiver Ellen Gjerde - film 1   Du må være pålogget for å se video

Hvorfor skal jeg som leder ha en beredskapsplan?

Samtale med senior rådgiver Ellen Gjerde - film 2   Du må være pålogget for å se video

Hva skal en beredskapsplan hjelpe meg med?

Samtale med senior rådgiver Ellen Gjerde - film 3   Du må være pålogget for å se video

Viktige punkter i en beredskapsplan.

Ledelse og samarbeid i kriser.   Du må være pålogget for å laste ned filer

Hvilket behov har den gjenlevende, han som overlevde, eller den utrente hjelperen som risikerte eget liv for å redde andres? Lars Weisæth har sammen med Freija Ulvestad Kärki skrevet en nyttig bok - Fra sjokk til mestring.

En oppgave i hvordan håndtere en krisesituasjon for ledelsen.   Du må være pålogget for å laste ned filer

En bevisstgjøring for ledere om hvor viktig det er å ha nedfelt rutiner når krisen er der! Hvordan møte krisen, hva gjør dere som ledere?

Når krisen er der   Du må være pålogget for å laste ned filer

To av landets fremste eksperter på krisehåndtering har laget en praktisk veileder om hvordan ledere kan håndtere en krisesituasjon som rammer en virksomhet.

Krisehåndtering.   Du må være pålogget for å laste ned filer

Hvordan forberede seg på det man håper aldri skal inntreffe.

Risikovurdering.   Du må være pålogget for å laste ned filer

Når ulykken er ute er det for sent å være forutseende. Systematiske risikoanalyser kan imidlertid hjelpe å forebygge ulykker i din virksomhet

En Beredskapsplan bør inneholde følgende kapitler   Du må være pålogget for å laste ned filer